I “Zvezdi“ preti likvidacija

Bez autora
Mar 29 2010

Do kraja nedelje će nadležni trgovinski sudovi pokrenuti stečajni postupak u oko 8.000 srpskih firmi, zadruga i drugih privrednih subjekata. Prema novom Zakonu o stečaju, a koji je stupio na snagu krajem januara ove godine, 31. marta ove godine će Centar za bonitet Narodne banke Srbije dostaviti nadležnim trgovinskim sudovima liste firmi čiji su računi u blokadi duže od tri godine. Još nije do kraja definisano da li će se, zbog činjenice da su mu računi blokirani duže od tri godine, i Košarkaški klub Crvena zvezda naći na listi onih kod kojih se, po Zakonu o stečaju, priprema brzi stečaj. Sam zakon nije u potpunosti jasno definisao ove slučajeve, ali ukoliko se primeni sistem po kome odredbe zakona o automatskom brisanju iz privrednog života važi za sve one koji imaju matične brojeve, KK Crvena zvezda ima sve šanse da se nađe na spisku Centra za bonitet NBS. Sudovi su, prema pomenutom zakonu, dužni da odmah za ove firme pokrenu stečajni postupak i da, ukoliko se poverioci ne jave odmah, preduzeće čiji su računi u blokadi duže od tri godine briše se iz registra privrednih subjekata.

I “Zvezdi“ preti likvidacijaDo kraja nedelje će nadležni trgovinski sudovi pokrenuti stečajni postupak u oko 8.000 srpskih firmi, zadruga i drugih privrednih subjekata - potvrđeno je u ponedeljak „Novostima“.

Prema novom Zakonu o stečaju, a koji je stupio na snagu krajem januara ove godine, 31. marta ove godine će Centar za bonitet Narodne banke Srbije dostaviti nadležnim trgovinskim sudovima liste firmi čiji su računi u blokadi duže od tri godine.

Još nije do kraja definisano da li će se, zbog činjenice da su mu računi blokirani duže od tri godine, i Košarkaški klub Crvena zvezda naći na listi onih kod kojih se, po Zakonu o stečaju, priprema brzi stečaj.

- Sam zakon nije u potpunosti jasno definisao ove slučajeve, ali ukoliko se primeni sistem po kome odredbe zakona o automatskom brisanju iz privrednog života važi za sve one koji imaju matične brojeve, KK Crvena zvezda ima sve šanse da se nađe na spisku Centra za bonitet NBS - tvrdi izvor „Novosti“.

Sudovi su, prema pomenutom zakonu, dužni da odmah za ove firme pokrenu stečajni postupak i da, ukoliko se poverioci ne jave odmah, preduzeće čiji su računi u blokadi duže od tri godine briše se iz registra privrednih subjekata.

Poveriodi imaju mogućnosti da, ukoliko su zainteresovani, daju predujam za troškove, što otvara mogućnost da se stečaj sprovodi po regularnoj proceduri. Ukoliko se, pošto je nadležni sud objavio početak procesa likvidacije, ne javi niko, firma se briše iz registra privrednih subjekata automatski, dok njena imovina, ukoliko je preduzeće ima, prelazi u vlasništvo države Srbije.

Brzi stečaj za 8.000 firmi

Prema do sada dostupnim podacima, Centar za bonitet Narodne banke Srbije evidentirao je oko 10.000 firmi, udruženja građana i drugih subjekata koji imaju matične brojeve, a čiji su računi u blokadi duže od tri godine. Računa se da je oko 8.000 onih koji će, prema važećem zakonu, ući u „brzi stečaj“ i još brže biti eliminisani iz privrednog sistema.

Definitivan spisak biće pripremljen u sredu i upućen u nadležne trgovinske sudove.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik